JIRAN TETANGGA

Wednesday, March 31, 2010

hidup mcm naik basikal...

hidup macam naik basikal.. penat kot mengayuh!! tetibe hari ni rasa nak berpantun.. weee.. ye la, rasenyew hidup kite boleh di katakan macam naik basikal.. tp mcm ne korang nak tafsir statement tu, terpulang pada diri sendiri. kita ni tak kira tinggi mana pelajaran tp dalam kehidupan sebenar, kite la pengurus..besar pangkat. tp penat sbb menjadi pengurus pd diri sendiri. kadang2 kita kat atas..elok da nak kembang.. puk.. kedebam jatuh bawah balik..time tue barulah igt nak wat ibadat.. mcm2 kan..

I kan ape,saje je..tgk housemate I wat pantun tok our beloved fren
SUMISAMASAMO..so i pun try la mengarang pantun yg ade gak di ciplak skit2 dari page tuan punye pantun yg bergaya menfamos'n pantun2 melayu. syabas di ucapkan.. sape yg berminat klik je kat link tuan punye pantun ni!! pastu korang explore sendiri ye.. selamat mencuba..

* niela hasil ciptaan gua yg mantop & di gandingkan dengan pantun penyair yg telah wa skoedeng selama sejam setengah.. pe cer?? DE lu ade bran ke nak bg balik kat WA....hehehe...*



Pak abu mengayuh basikal,
Kayuh basikal sambil menyanyi,
Bila berfikir gunakan akal,
Barulah hidup tak pernah rugi.

Pak abu ke kedai membeli halia,
Mak minah memesan membeli laksa,
Jadilah insan berhati mulia,
Baik hati berbudi bahasa.









Pergi sekolah naik basikal,
Naik basikal beramai-ramai,
Bila berkawan jangan wat hal,
Barulah hidup aman dan damai.

Ke hulu sekolah membuat pagar,
Jangan terpotong batang durian,
Cari guru tempat belajar,
Supaya jangan sesal kemudian.







Tuan haji nak pegi beli ubat lelah,
Kayuh basikal kot tepi lorong,
Kalau sudah kehendak Allah,
Rezeki segenggam jadi sekarung.

Dah jumpe Pak Dollah nak pergi ke Jambi,
Pergi pagi kembali petang,
Kalau Tuhan hendak membagi,
Pintu berkancing rezeki datang.










naik basikal berkain batik,
Kalau tidak dengan sujinya,
Apa guna beristeri cantik,
Kalau tidak dengan budinya.

Tuan puteri pergi ke Rasah,
Pulang semula sebelah pagi,
Kita bertemu akhirnya berpisah,
Diizin Tuhan bersua lagi.

2 comments:

AyanaAsham said...

perghhh hebat2...ngehehhee
dah lame xnek beskal kan.

MiSs TOrA said...

wah hebat ar pemantun ini..beli mana?nk lg blh hehe